Covitesse 6

Covitesse 6
Covitesse 6
Covitesse 6 Gentse maatschappelijke hulp  (1)
Covitesse 6 Gentse maatschappelijke hulp  (3)
Covitesse 6 Gentse maatschappelijke hulp  (8)
Covitesse 6
Covitesse 6 Gentse maatschappelijke hulp  (9)
Covitesse 6 Gentse maatschappelijke hulp  (10)
Covitesse 6 Gentse maatschappelijke hulp  (7)
Covitesse 6 Gentse maatschappelijke hulp  (2)
Covitesse 6 Gentse maatschappelijke hulp  (5)
Covitesse 6 Gentse maatschappelijke hulp  (6)
Covitesse 6
Covitesse 6
Covitesse 6 Gentse maatschappelijke hulp  (4)

Project van Collectief Verhalen vzw

Wat is Covitesse 6?

Covitesse 6 is intussen zo’n uitgebreid project, dat het niet meer in twee zinnen samen te vatten is. Het oorspronkelijke idee van een belcentrale voor eenzame mensen is geëxplodeerd. Meer dan 200 Gentse artiesten zijn intussen betrokken bij het project en via de stad, enkele culturele organisaties en zelfs enkele sponsorende bedrijven is 150.000 euro ter beschikking gesteld om hen te vergoeden.


Zo kunnen ook zij hun dagen nuttig vullen, want enig uitzicht op terug aan de slag gaan is er ook voor hen niet. De artiesten mogen het Arcatheater in de Sint-Widostraat gebruiken als uitvalsbasis. Daar is ruimte genoeg om alles veilig te doen. “We gebruiken cultuur om het ijs te breken, om daarna een gesprek te voeren”

BelBuro - Covitesse 6

Het hart van Covitesse 6 bevindt zich in Theater Arca, meteen ook de uitvalsbasis van de Genteniers. Het belburo wordt uitsluitend bemand door kunstenaars. Wie er nood aan heeft, kan elke woensdag- en vrijdagavond tussen 17 en 21 uur inbellen of inzoomen. Via een klein liedje, een gedicht, een kortverhaal, een portrettekening, een beweging, … ga je in gesprek met een bekende of minder bekende artiest. Een verrassing, een intiem moment, een warm gesprek als hart onder de riem. 

 

Op andere dagen organiseert Covitesse 6 'speciale belsessies' naar Gentse woonzorgcentra, ziekenhuis Jan Palfijn voor het zorgpersoneel, jongeren die het moeilijk hebben, kwetsbare ondernemers, … .

 

Ons Artistiek BelBuro was bereikbaar in de hele maand december, en met een 60-tal artiesten werden zo honderden mensen aan het woord gestaan via telefoon of zoom.

InterGenties - Covitesse 6

Tijdens de weekends in december en januari trekken de Genteniers er op uit. Samen met de buurtwerkers en de wijkregisseurs gaan ze van 'deur tot deur' en doen ze artistieke interventies bij de Gentenaar, elke weekenddag in een andere wijk. Ook de medewerkers van de 11 Lokale Dienstencentra gaan samen met vrijwilligers en warme buren op pad en leggen winterbezoeken af bij de meest eenzame en kwetsbare buurtbewoners.

 

Gentse troubadours trekken de wijken in, de 123-take-away-piano rijdt door de straten, Circusplaneet stuurt Nila Hoop, Cirq begeleidt ons met de Afstandsambtenaren, Refu Interim zorgt voor artiesten en stewards, stadspelgrim Ann Deneir gaat met jou in gesprek, ... Van deur tot deur, maar vanop afstand.

Armste Week - Covitesse 6

Het Gents Solidariteitsfonds, dat bestaat uit 13 verschillende organisaties, ondersteunt sinds de eerste lockdown zo’n 11.000 kwetsbare gezinnen en individuen. Nu corona het deze kerstperiode nog eens moeilijker maakt voor zij die het al niet breed hadden, wil het Gents Solidariteitsfonds een wel heel speciale inzameling organiseren.

 

Samen met cirQ vzw en Covitesse 6 slaan ze de handen in elkaar en dagen de Gentse burgers en verenigingen uit om bij hun gezin, familie, straat, buurt-, sport- of andere vereniging centen in te zamelen. Centen die gebruikt worden om winkelbonnen te kopen voor de vele kwetsbare gezinnen die bij de verschillende organisaties van het Gents Solidariteitsfonds over de vloer komen. Winkelbonnen die mensen op hun beurt dan weer kunnen omruilen bij een groep lokale Gentse handelaars. Ook wil het Gents Solidariteitsfonds graag een kerstgeschenk, wat schoolgerief of kledij kopen voor de maatschappelijk meest kwetsbare kinderen.

Als jij je voor deze uitdaging engageert, nodigen wij je graag uit op 19, 20 en 21 december 2020 in theater Arca, voor de gelegenheid omgetoverd tot een corona-veilige studio. We maken er drie dagen lang web-televisie.

 
Doe jij mee met de (w)armste week?

Covitrine - Covitesse 6

naar de straten en wijken. Doorheen de stad worden 200 COVITRINE-boxen verspreid.
Dat zijn telkens 20 affiches (35 cm B x 70 cm H) met daarop het verhaal van een kunstwerk of object uit één van de musea in Gent. De affiches komen aan de ramen van buurtbewoners en maken van jouw dagelijkse wandeling in de buurt een verwonderende, verbindende, troostende en artistieke tentoonstellingsroute. Elke affiche brengt een verhaal in het Nederlands, maar doet dat ook in een andere taal (van Turks tot Frans, van Arabisch tot Bulgaars).
COVITRINE is een project van ‘Covitesse 6. Versneller van solidariteit’, in samenwerking met Design Museum Gent, De Wereld van KINA, GUM, Huis van Alijn, Industriemuseum, Kunsthal Gent, MSK Gent, Museum Dr Guislain, S.M.A.K. en STAM.


Een box voor jouw buurt

Alle boxen werden verdeeld! Meer dan 3.800 Gentse ramen tonen nu één van de 20 museumverhalen in 21 talen! Dankjewel warm Gent!

Video's